Hoe automatisch bestanden te verwijderen die ouder zijn dan X dagen op Windows 10

Windows 10 heeft een functie genaamd Storage Sensedat ruimte op uw systeem vrijmaakt. Het richt zich op de prullenbak en tijdelijke bestanden. Het verwijdert bestanden die ouder zijn dan 30 dagen als ze niet zijn gebruikt / geopend. De functie is handig, maar u kunt er geen extra mappen aan toevoegen. Als u automatisch bestanden wilt verwijderen die ouder zijn dan X dagen, waarbij X een willekeurig aantal dagen is dat u naar eigen inzicht kiest, moet u een geplande taak maken en een opdrachtprompt gebruiken.

We moeten u waarschuwen dat de opdracht vroeger wasautomatisch bestanden verwijderen die ouder zijn dan X dagen stopt niet om te controleren of u het bestand onlangs hebt geopend. Er wordt gekeken naar de datum ‘Laatst gewijzigd’, dus als het bestand nooit is gewijzigd, wordt het verwijderd.

Opdracht Bestanden verwijderen

De opdracht om bestanden te verwijderen is als volgt;

ForFiles /p "C:path to folder" /s /d -30 /c "cmd /c del @file"

U moet dit aanpassen voor de map waarin u zich bevindtbestanden wilt verwijderen uit. Zorg ervoor dat u deze opdracht uitvoert op een map. Wijs niet naar systeemmappen zoals de map Downloads of de map Desktop. U kunt op elk van deze locaties een map maken en er bestanden uit verwijderen, maar richt u niet op de mappen zelf. De opdracht kijkt naar submappen in de map waarnaar u verwijst.

Om de opdracht te wijzigen, moet u het juiste pad toevoegen aan de map waaruit u bestanden wilt verwijderen en de vervaldatum die u voor de bestanden wilt instellen. Dit is hoe het gewijzigde commando eruit ziet;

ForFiles /p "C:UsersfatiwDesktopScreenshots" /s /d -10 /c "cmd /c del @file"

Het verwijdert bestanden die langer zijn dan 10 dagenoud, en die zich bevinden op de locatie aangegeven na / p. U kunt het testen met een dummymap en enkele oude bestanden door de opdracht in Opdrachtprompt uit te voeren.

Geplande taak

Open de taakplanner. Klik rechts op Taak maken. Geef de taak een naam zodat u deze later gemakkelijk kunt terugvinden wanneer / als u besluit deze te verwijderen. Ga vervolgens naar het tabblad Triggers. Klik op Nieuw en selecteer in het venster Nieuwe trigger hoe vaak u de taak wilt uitvoeren.

Klik op OK en ga vervolgens naar het tabblad Acties. Klik nogmaals onderaan op Nieuw. Selecteer in het veld Actie de optie ‘Een programma starten’. Voer vervolgens in het veld Programma / Script “ForFiles” in. Voer ten slotte in het veld Argumenten toevoegen de opdracht uit de vorige sectie in maar laat het ForFiles-gedeelte weg. Het zou er zo uit moeten zien wanneer u het binnengaat;

/p "C:UsersfatiwDesktopScreenshots" /s /d -10 /c "cmd /c del @file"

Ga voor de laatste stap naar het tabblad Instellingen en schakel “Toestaan ​​dat taak op aanvraag wordt uitgevoerd” en “Taak zo snel mogelijk uitvoeren na een geplande start gemist” in. Dat is alles wat u hoeft te doen.

Comments are closed.